top of page

Vols saber una mica més sobre la Nutrició Integrativa?

La nutrició és una ciència graciosa, científicament hem pogut provar teories oposades sense perdre raó en cap d'elles. Vivim submergits en un ampli flux d'informació, on una allau de noves dietes ens aclaparen, totes elles pretenent ser millor que l'anterior: dietes riques en proteïnes, baixes en carbohidrats, dietes d'aliments crus, vegetarianes, entre moltes altres. Des del punt de vista de la Nutrició Integrativa, el que els hi falta a totes aquestes propostes és el principi de que tots som diferents: la nostra individualitat biològica fa que una persona tingui èxit amb una dieta que resulti un fracàs per a una altra.

 

Coneixem la dita: "som el que mengem", i molts, aleshores, ens plantegem: "I que menjo? Hauria de menjar més raïm, o beure vi negre? Són els ous una bona font de proteïna, o una font de colesterol que no em convé? Els làctics em fan guanyar pes?" La Nutrició Integrativa busca totes aquestes respostes sense buscar una d'universal que ens serveixi a tots, doncs cada persona és única.

I....com ho fa? La Nutrició Integrativa s'alimenta de la ciència de la nutrició i es nodreix del coneixement milenari de la Medicina Tradicional Xinesa. Vol combinar totes dues visions per aconseguir un pla complet per a la persona.

La Nutrició convencional (occidental) classifica els aliments segons el seu contingut molecular (proteïnes, carbohidrats, greixos) i segons el seu contingut calòric. Podem calcular matemàticament que és el que gastem i, en conseqüència, què necessitem aportar. La Dietética oriental, en canvi, classifica els aliments segons el seu valor nutritiu (sabor, temperatura o color) i els relaciona amb el funcionament de l'organisme d'acord amb el cicle de les cinc fases que descriu la Teoria dels 5 Elements.

Tant la precisió d'una com la visió més qualitativa de l'altre es troba amb diferents obstacles a l'hora de posar-les en pràctica, i aquí és on juga el seu paper la Nutrició Integrativa: una unió de coneixements que amplien el camp de visió de l'alimentació i el seu potencial.

Posem un exemple!

Com a nutricionista convencional puc recomanar beure aigua calenta amb llimona a primera hora del matí, recolzant que és un bon remei per netejar el fetge. Sota el coneixement de la Nutrició Integrativa, si ho intentes, atent a com reacciona el teu cos! Si pateixes molt d’estrés i tensió, l'aportació de llimona diària podria agreujar aquest quadre i no trobar-te satisfet amb la solució.

les cinc fases de medicina tradicional xinesa

Les 5 fases

bottom of page